Close

OPEN CALL

Ben jij het volgende grote comedytalent? Op zoek naar een podium om met je band de wereld te veroveren? Of een plek om je beste slam poetry te tonen? SPOTLIGHT is jouw plek om te experimenteren.

za. 24.4 18:30

Sultan Der Maanden

Sultan der Maanden

Sultan der Maanden is een intercultureel familiefestival dat georganiseerd wordt tijdens de maand ramadan. Het is een festival waar er bruggen geslagen worden tussen gemeenschappen en met de buurt.

Lezingen, podiumacts en muziek zullen dit jaar online tot bij de mensen thuis gebracht worden. Daarnaast zal ook er ook een iftarmaaltijd verdeeld worden zodat iedereen tijdens het festival het vasten op een feestelijke manier kan verbreken. Ook diegenen waarvoor het niet evident is om iedere dag een uitgebreide maaltijd op tafel te zetten. Tot slot zal het iftarmoment ook gedeeld worden met elkaar aan de hand van acties op sociale media.

Dit jaar wordt ingezet op verbinding, solidariteit, erfgoed en cultuur.

Line-up

Ensemble El Korchi

Na optredens op het Festival de Taragalte in Marokko en Hotel Metropole van Radio Klara brengen deze jonge Marokkaanse kanounspelers samen met percussionist Ahmed Khaili een gloednieuw, gevarieerd repertoire met muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, aangevuld met eigen composities. Amine en Nawal zijn leerlingen kanoun van de Iraakse meester Souhad Najem, maar vervolmaken zich ook in andere muziekstijlen bij ondermeer Tristan Driessens en Ananta Roossens.

Erhan Demirci & Khalid Benhaddou

Khalid Benhaddou: Belg, Vlaming, Marokkaan en moslim. Het zijn deze kernwoorden die hem omschrijven als persoon en zijn identiteit vorm geven. Nadenken, analyseren, gerede twijfel en dialoog, vormen een combinatie die hem typeren. De islam is altijd een onderdeel van zijn leven geweest, een bron van fascinatie en een nalevenswaardig voorbeeld. De kans om de islam te duiden en te beschouwen vanuit de Europese context van vandaag waarin hij zelf leeft, is zijn roeping als imam. In het eerste deel legt Khalid zijn visie uit, met ruimte voor dialoog en interactie. Nadien speelt Erhan een comedyset waarin hij verschillende verwijzingen maakt naar (de lezing van) Khalid.

Derwisj

Doganay zal de dag afsluiten met een voorstelling van draaiende derwisjen. Een draaiende derwisj is een betoverende trancedans die stamt uit de 12e eeuw en ook voortkomt uit de soefi-traditie die in de muziek van Doganay terug te vinden is. De gecontroleerde, bijna tranceachtige draaiende bewegingen, ook wel sema genoemd, van witgerokte mannen bezorgt de toeschouwer een mystieke ervaring. De dans wordt gebracht met muziek afkomstig van de luit, kamancha, kanoun en percussie. De bewegingen van een draaiende derwisj verwijzen naar de baan van de sterren en streven een mystieke vereniging na.

Bindus vzw

Sultan Der Maanden is een productie van Bindus vzw.

Bindus stimuleert als koepelorganisatie drempelverlagende samenwerkingen rond (super)diversiteit, inclusie en interculturaliteit. Zij organiseren activiteiten om individuen en gemeenschappen bij elkaar te brengen, zetten in op expertise en bouwen een groot actief netwerk uit.

Dit netwerk bestaat uit individuen, vrijwilligers, leden en partners die de gemeenschappelijke belangen van onze superdiverse samenleving behartigen.

SPOTLIGHT is het online podium van Arenberg waar je nieuwe verhalen ontdekt en vertrouwde gezichten ontmoet. Welkom!

Ik heb een idee